Ποιοι είμαστε

Οι πέντε μας απαρτίζουμε τα μέλη μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με έδρα τον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης.   Η ανάγκη μας για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εργασίας που θα διευκολύνει τη συμμετοχή όλων στις παραγωγικές δραστηριότητες με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον μας έφερε κοντά ως ομάδα.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, η καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας, η ανάδειξη λαογραφικών και πολιτιστικών παραδόσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς καθώς και παραδοσιακών προϊόντων του τόπου, η ανάδειξη του φυσικού τοπίου και των ιστορικών μνημείων της περιοχής, η ενίσχυση της αυτάρκειας και η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στις αρχές του 2015 φυτέψαμε τα πρώτα μας αρωματικά φυτά και βότανα στην ημιορεινή Περιστερά, στον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης. Στον βοτανόκηπό μας με θέα στον Θερμαϊκό καλλιεργούμε οργανικά ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, σατουρέγια, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού.

Σύντομα στήσαμε και το εργαστήριο μας στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας ιδιαίτερων προϊόντων με πρώτες ύλες δικής  μας παραδοσιακής καλλιέργειας. Παρασκευάζουμε και προτείνουμε τρία διαφορετικά μείγματα αλατιού με βότανα, δύο chutneys -με πράσινη ντομάτα και κολοκύθα-, γλυκόξινο τουρσί αγγουράκι και τζίντζερ, άψητες μπάρες δημητριακών, κηραλοιφές και βαλσαμόλαδο.

Παραγωγικοί Στόχοι

Η δημιουργία υψηλής ποιότητας ιδιαίτερων προϊόντων με πρώτες ύλες δικής μας παραδοσιακής καλλιέργειας. Ό,τι δεν καταφέρνουμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι το προμηθευόμαστε είτε από τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν με οικολογικές μεθόδους είτε από βιολογικά πιστοποιημένες πηγές.

Κοινωνικοί Στόχοι

  • Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της παράδοσης της περιοχής

Σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους προσφέρουμε εθελοντικές ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής (ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της Περιστεράς)

Δημιουργήσαμε και διαχειριζόμαστε την ιστοσελίδα της Περιστεράς στο www.peristera.gr

Δημιουργήσαμε και εκτυπώσαμε με τη στήριξη του Δήμου Θέρμης ενημερωτικά φυλλάδια για τους επισκέπτες

  • Η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής

Σηματοδοτήσαμε γραφικά μονοπάτια και διοργανώνουμε περιπάτους κατόπιν συνεννόησης (ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της Περιστεράς για λεπτομέρειες και περισσότερες φωτογραφίες)

Φυσικές γούρνες και πελώρια δέντρα κατά μήκος της διαδρομής
  • Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων αυτάρκειας

Σε συνεργασία με το ΠΕΛΙΤΙ (μέλη μας είναι καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών του ΠΕΛΙΤΙ) συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικές δράσεις που συμπεριλαμβάνουν δημιουργία σπορείων σε σχολεία της περιοχής

Εκδήλωση στην Περιστερά. Ο Δημήτρης ο Κουφάκης από το ΠΕΛΙΤΙ μοιράζει σπόρους

Διοργανώνουμε επίσης σεμινάρια για γνωριμία με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα με επίσκεψη στο βοτανόκηπο μας, παρασκευή σαπουνιού, καθώς και κατασκευές όπως ηλιακό ξηραντήριο, θερμάστρα με cob, ξηρή τουαλέτα, κ.α.